Jostakin on tarttunut mieleeni, etta jos suhtautuu tunteella kirjoittamaansa asiaan, lukija arvioi muutakin kuin pelkkaa tekstia. Niin se voi olla, mutta sanon silti, etta haluaisin jonkun taluttavan maailmanmarkkinoiden suurfirman Nestlen herra NokkaPomon sinne kuuluisan saunan taakse viela kerran miettimaan kannanottoaan 'Water isn't a human right, should be privatized." Suosittelen hanelle kuitenkin ensin mielipiteen kestavyyden testaamista ihmiskokeella, testihenkilona ehdottomasti han itse.
Tervetuloa vaikkapa mosambikilaiseksi maniokan kasvattajaksi tuonne Jangamon perukoille. Itse manioka, myos cassavana tunnettu maan peruselintarvikkeisiin kuuluva juurikas, on hyvin kuivuutta kestava laji, siksi valitsenkin sinulle sen viljelemisen, ettei urakka kay loysaleukaiselle ylivoimaiseksi. Tule vuodeksi, kavele jo tullessasi ainakin osan matkaa, se kasvattaa janoa. Ota ainoastaan killinkeja taskun pohjalle, enempaa ei ole muillakaan silla seudulla ja ostele niilla sitten tarpeeseesi vetta koko vuoden, jos roposet riittavat ja jos sita vetta jostain loytyy. Turvallista juomavetta on saatavilla noin 29%:lla koko taman maan kotitalouksista, mutta maniokan kasvattajana et todennakoisesti kuuluisi tuohon porukkaan. Ai, mutta sinullahan kavikin huomaamattani tuuri. Jangamo on nimittain Planin toiminta-aluetta ja siella vesitilannetta on pystytty jonkin verran parantamaan maan keskiarvoon nahden, turvallisen juomaveden saatavuus siella on 33% talouksista. Paljonko helpottanee sinua tuo tieto neljan prosentin lisayksesta, todennakoisyys paikastasi enemmiston sakissa on silti yha 67%.
Tervetuloa siis reaalimaailman vesipaikoille, jotka ovat elaman jatkumisen elinehto ja taalla Afrikassa enimmakseen kuivuneet toisin kuin jossain muualla ne vesilahteet, joita mielivaltaisesti tulolahteiksesi omit.
Mikali vuoden kuiva kokemus ei tuo valoa pimeyteesi, pyyda jotakuta kertomaan, mita inhimillisyys ja ihmisoikeudet tarkoittavat. Jospa pohjimmiltaan kyse onkin siita, etta kielen merkitysoppi on vain hatarasti hallussasi, Huonoksi huumoriksikin heittosi on ihan limbo. Satutko muuten tietamaan, etta jossain pain maailmaa kansalaisilla on jopa Jokamiehen oikeus eli Everyman's Right, mika mahdollistaa... ei, antaa olla, privatisoisit varmaan!
-Nyt taytyy kylla onnitella itseaan, etta pystyi nain korrektiin pikku puhutteluun, vaikka vahan on siina siivilalla, tihkuuko tunne lapi. Arvioitavaksi joutuikin siis pelkka ahneus.
Maxixessa massimiesten talot ja muu omaisuuskertyma erottuu muusta maisemasta kuin leipureiden muhkeat kermakakut pierupullista. Virallisesti p-pullat ovat nimeltaan Hanna-tadin kakkuja, mutta koska ne aiheuttavat tietynlaista ulostuloa syojassa, ne kulkevat suvussani pp-nimella. Terveiset siskolle!
Rakennukset ovat taalla matalia, yksi- tai kaksikerroksisia aina vaatimattomista lehvamajoista tavallisiin kivitaloihin ja lisaksi kaikkea viritysta silta valilta. Puolen kilometrin tyomatkalla naen vastakohtaisuuksia vieretysten. Eraan korttelin kulmaus kuuluu kokonaan jollekin, joka halunnee omaisuutensa nakya. Privatisoidun kadun patkalla seisoo kokoelma autoja avomalleista jykeviin maastureihin, ison venekatoksen variaatiot ovat samanmoiset. Jo ennestaan kiiltavia autoja puunaa huoltokaksikko joka aamu. Katuosuudelle on aidattu kolmelle rotukoiralle tilaa, pikku kennel, jota vahtii hieman haluttoman oloinen nuorehko mies. Han siirtelee seinaman pahvisuojuksia auringon mukaan, ettei koiria kuumottaisi. Niita kylla ajoittain nayttaa kuumottavan se, kun lahettyvilla roikkuu joku vapaa lajikumppanikulkuri. Olen tuumaillut, ettei koiran narun jatkeena oleminen ole nuoren miehen uran huippu sellaisessa kulttuuriymparistossa, missa koirilla on perinteisesti ollut ja yha on ns. koiran paikka ja niita on - ei niin kauaakaan sitten - ihan luvalla saanut possauttaa paivilta, kun aiheuttivat paljon hairioita raksytyksellaan etenkin oiseen aikaan. Iltaisin kuulee tosin yha ulvontasessioita ysin ja kympin valilla.
Varakkaat suojaavat omaisuuttaan miehenkorkuisilla rauta- tai kiviaidoilla, joiden paalla on sementtiin valettuina lasinsirpaleita, minka lisaksi on useimmiten vedetty viela sahkolankaa ja varoitusmerkki sen vaarallisuudesta: salamavirta iskee, pysy poissa! Portilla seisoskelee vartija, jota ei paha kylla pimeassa erota ennenkuin jostain kuuluu hyvan illan toivotus. Alkuun hieman sapsahteli.
Keita naissa linnakkeissa asuu, kun ei niita koskaan nae? Intialaisia, arabeja, mosambikilaisia paluumuuttajia, jotka ovat kayneet muissa maissa rikastumassa ja palanneet takaisin. Isompaa liike-elamaa pyorittavat monet Aasian maista tulleet, katutason myyntia paikalliset. Ulkomaiset tulevat vielakin ja ns. putsaavat poydan, koska rakenteet mahdollistavat sen. En malta olla lainaamatta Suomessakin tuttua nimea, Desmond Tutua, joka aikanaan on sanonut eraasta toisesta asiasta. - 'When the missionaries came to Africa they had the Bible and we had the land. They said,"Let us pray." We closed our eyes. When we opened them we had the Bible and they had the land.' / Kun lahetyssaarnaajat tulivat Afrikkaan, heilla oli Raamattu, meilla oli maa. Meille sanottiin: Rukoilkaamme. Suljimme silmamme ja kun avasimme ne, meilla oli Raamattu ja heilla oli maa. -Jotain tasta vaihtokaupan hengesta on edelleen jaljella.
Puhuin kerran eraan takalaisen kanssa naitten hienoustalojen sijoittumisesta vahan kuin sattumanvaraisesti sinne tanne mutta usein kuitenkin vahempiosaisten vaatimattomien tonojen keskelle. Han sanoikin toivovansa, etta varakkaat muodostaisivat jonnekin oman alueensa, missa voisivat keskenaan kilpailla nayttavyydessa. Nykykaytannolla varattomat joutuvat ahtaalle tai siirtymaan alueilta muualle, kun isoja tontteja myydaan alta pois. Asemakaavalle olisi luultavasti kayttoa, koska maahan virtaa juuri noita paluumuuttajiakin niin paljon, etta maan viisumikaytantoja on pitanyt tiukentaa. Siihen virtaan on joutunut myos varaton vapaaehtoinen, mutta mita se taas tahan kuuluu? Ei se oikeastaan kuulukaan, teen siita selkoa tuonnempana.
Juokaa paljon vetta ja voikaa hyvin, te kaikki!
T Elina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti